Klasa VI „c” na zajęciach kółka technicznego od początku roku szkolnego uczy się jak można z mąki, cukru, miodu i tłuszczu wyczarować różne smakołyki. Naszą przygodę rozpoczęliśmy od pieczenia gofrów. Przed Świętami Bożego Narodzenia według tradycji przygotowaliśmy pierniczki, które były starannie dekorowane kolorowymi lukrami według własnego pomysłu. W styczniu chłopcy upiekli rogaliki krucho – drożdżowe z nadzieniem czekoladowym i marmoladą.
Dzięki wyposażeniu sali technicznej w sprzęt AGD z programu Laboratoria Przyszłości uczniowie mogą rozwijać swoje kulinarne pasje. Wszystkie wypieki były bardzo smaczne, dlatego też dzielimy się z Wami przepisami i zachęcamy do własnych wypieków w czasie ferii zimowych. Opiekunem koła kulinarnego jest p. Renata Łukaszek pomagała p. Anna Piotrowska.
Przepisy:
Gofry
SKŁADNIKI:
0,5 kg mąki
4 duże jajka
0,4 l mleka
0,15 kg roztopionego masła lub ¾ szk. Oleju
0,3 kg cukru
20 g proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
aromat zapachowy
Sposób przyrządzenia:
Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, roztopione masło lub olej i pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Do ciasta można dodać sok z cytryny lub kakao według własnego uznania i smaku. Gofry smażyć w rozgrzanej gofrownicy. Czas pieczenia uzależniony jest od mocy urządzenia. Upieczone gofry podawać z dżemem, nutellą, bitą śmietaną lub cukrem pudrem.
Smacznego
PIERNICZKI:
SKŁADNIKI (50 sztuk):
- 80g masła,
- ½ szklanki brązowego cukru,
- ¼ szklanki miodu (około 90g),
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 2 i ¼ szklanki mąki,
PRZYGOTOWANIE:
PIERNICZKI:
- Mąkę mieszamy z sodą, przyprawą korzenną i kakao.
- W rondelku umieszczamy miód, cukier i masło. Podgrzewamy je razem na wolnym ogniu mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru. Masę miodową studzimy.
- Gdy wystygnie dodajemy jajko, mieszamy. Kolejno dodajemy sypkie składniki
i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleiło do rąk to schładzamy je przez kilka minut w lodówce. Staramy się mało podsypywać mąką. - Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mmpodsypując odrobiną mąki.
Za pomocą foremki wycinamy dowolne kształty. - Pierniczki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 8-10 minutw piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół.
Im grubsze pierniczki tym będą pulchniejsze i miękkie po upieczeniu. Cieńsze będą kruchutkie w smaku. Należy uważać, aby nie przypalić pierniczków, bo będą zbyt kruche
i będą miały posmak goryczki.
SMACZNEGO
Rogaliki krucho – drożdżowe
SKŁADNIKI:
1 kg mąki
2 margaryny
6 łyżek śmietany
1 cukier waniliowy
6 łyżek mleka
10 dag drożdży
2 łyżki cukru do roztarcia drożdży
4 jajka
Przygotowanie:
Posiekać margarynę z mąką. Zagnieść wszystkie składniki. Odstawić do wyrośnięcia. Wykrawać kwadraty i zawijać z marmoladą rogaliki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 25 min.
SMACZNEGO J