Klasa VI „c” na zajęciach kółka technicznego od początku roku szkolnego uczy się jak można z mąki, cukru, miodu i tłuszczu wyczarować różne smakołyki. Naszą przygodę rozpoczęliśmy od pieczenia gofrów. Przed Świętami Bożego Narodzenia według tradycji przygotowaliśmy pierniczki, które były starannie dekorowane kolorowymi lukrami według własnego pomysłu. W styczniu chłopcy upiekli rogaliki krucho – drożdżowe z nadzieniem czekoladowym i marmoladą.

Dzięki wyposażeniu sali technicznej w sprzęt AGD z programu Laboratoria Przyszłości uczniowie mogą rozwijać swoje kulinarne pasje. Wszystkie wypieki były bardzo smaczne, dlatego też dzielimy się z Wami przepisami i zachęcamy do własnych wypieków w czasie ferii zimowych. Opiekunem koła kulinarnego jest p. Renata Łukaszek pomagała p. Anna Piotrowska.

Przepisy:

 

Gofry

 

SKŁADNIKI:

0,5 kg mąki

4 duże jajka

0,4 l mleka

0,15 kg roztopionego masła lub ¾ szk. Oleju

0,3 kg cukru

20 g proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

aromat zapachowy

Sposób przyrządzenia:

Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, roztopione masło lub olej i pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Do ciasta można dodać sok z cytryny lub kakao według własnego uznania i smaku. Gofry smażyć w rozgrzanej gofrownicy. Czas pieczenia uzależniony jest od mocy urządzenia. Upieczone gofry podawać z dżemem, nutellą, bitą śmietaną lub cukrem pudrem.

Smacznego 

 

PIERNICZKI:

 

SKŁADNIKI (50 sztuk):

  • 80g masła,
  • ½ szklanki brązowego cukru,
  • ¼ szklanki miodu (około 90g),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 2 i ¼ szklanki mąki,

 

PRZYGOTOWANIE:

 

PIERNICZKI: 

  • Mąkę mieszamy z sodą, przyprawą korzenną i kakao.
  • W rondelku umieszczamy miód, cukier i masło. Podgrzewamy je razem na wolnym ogniu mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru. Masę miodową studzimy.
  • Gdy wystygnie dodajemy jajko, mieszamy. Kolejno dodajemy sypkie składniki
    i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleiło do rąk to schładzamy je przez kilka minut w lodówce. Staramy się mało podsypywać mąką.
  • Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mmpodsypując odrobiną mąki.
    Za pomocą foremki wycinamy dowolne kształty.
  • Pierniczki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 8-10 minutw piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół.

Im grubsze pierniczki tym będą pulchniejsze i miękkie po upieczeniu. Cieńsze będą kruchutkie w smaku. Należy uważać, aby nie przypalić pierniczków, bo będą zbyt kruche
i będą miały posmak goryczki.

SMACZNEGO

 

 

Rogaliki krucho – drożdżowe

SKŁADNIKI:

1 kg mąki

2 margaryny

6 łyżek śmietany

1 cukier waniliowy

6 łyżek mleka

10 dag drożdży

2 łyżki cukru do roztarcia drożdży

4 jajka

 

Przygotowanie:

Posiekać margarynę z mąką. Zagnieść wszystkie składniki. Odstawić do wyrośnięcia. Wykrawać kwadraty i zawijać z marmoladą rogaliki. Piec w nagrzanym  piekarniku do 180 stopni ok. 25 min.

SMACZNEGO J